Har du någonsin funderat över hur man kan krydda till (bokstavligen) julen lite extra, men fortfarande använda klassiska recept? Då är saffranscheesecake en efterrätt som är varmt välkommen till julbordet. Följ det enkla receptet nedanför för att ta del av den söta smakupplevelsen:
1. Förbered först kakbotten innan du gör fyllningen. Detta gör du genom att smälta ca 100 gram smör och blanda det med ett pakets mängd pepparkakssmulor*. (Tips: Smula pepparkakorna gör du enklast genom att lägga dem i en plastpåse, vilket du sedan stänger och bankar lätt med en bakkavel. Sparar tid och lämnar mindre smulor att jaga efteråt!) När du knådat in smulorna i det smälta smöret så att det formar en deg, lägger du sedan degen i en form. Observera att vid det här laget bör pepparkaksmassan inte se glansig eller “fettig” ut. Om den gör det, betyder det att du behöver mer smulor, eller att smulorna inte är tillräckligt noga blandade med resten av degen. När degen läggs i formen, bör den påminna om en pajdeg, d.v.s den ska vara så platt som möjligt och täcka form bottnen jämnt. Ställ formen med degen i kylskåpet medan du gör färskost fyllningen.
2. För att göra fyllningen, blandar du ett mellanstort packet av cream cheese med en deciliter strösocker, två deciliter vispgrädde och ett helt paket saffran. Använd gärna visp, och håll utkik efter oönskade klumpar i smeten. Slutligen, sprid fyllningen över bottnen med hjälp av en slickepott och ställ i kylskåpet i lite mindre än en timme för att stelna.
Tips: Dekorera till exempel med ananas och apelsinbitar, alternativt med pistagenötter och apelsinbitar eller enbart en tunn stråle smält mörk choklad. En annan rolig kombo är att skapa en yttre ring av physalisfrukter som en slags dekorativ krona på verket.
Förhoppningsvis med detta recept så har du fått en ny julfavorit till ditt förfogande. Om inte annat, så har detta recept gett dig ett tips om moderna och spännande twister på klassiska kakor. Smaklig måltid!
* Om pepparkaksbotten inte faller i din smak, så kan du ersätta den med en chokladbotten. Då smälter du ett paket mörk choklad med smöret, och blandar sedan blandningen med krossade digestivekex.
Bildkälla: Kryddburken.se
1. Förbered först kakbotten innan du gör fyllningen. Detta gör du genom att smälta ca 100 gram smör och blanda det med ett pakets mängd pepparkakssmulor*. (Tips: Smula pepparkakorna gör du enklast genom att lägga dem i en plastpåse, vilket du sedan stänger och bankar lätt med en bakkavel. Sparar tid och lämnar mindre smulor att jaga efteråt!) När du knådat in smulorna i det smälta smöret så att det formar en deg, lägger du sedan degen i en form. Observera att vid det här laget bör pepparkaksmassan inte se glansig eller “fettig” ut. Om den gör det, betyder det att du behöver mer smulor, eller att smulorna inte är tillräckligt noga blandade med resten av degen. När degen läggs i formen, bör den påminna om en pajdeg, d.v.s den ska vara så platt som möjligt och täcka form bottnen jämnt. Ställ formen med degen i kylskåpet medan du gör färskost fyllningen.
2. För att göra fyllningen, blandar du ett mellanstort packet av cream cheese med en deciliter strösocker, två deciliter vispgrädde och ett helt paket saffran. Använd gärna visp, och håll utkik efter oönskade klumpar i smeten. Slutligen, sprid fyllningen över bottnen med hjälp av en slickepott och ställ i kylskåpet i lite mindre än en timme för att stelna.
Tips: Dekorera till exempel med ananas och apelsinbitar, alternativt med pistagenötter och apelsinbitar eller enbart en tunn stråle smält mörk choklad. En annan rolig kombo är att skapa en yttre ring av physalisfrukter som en slags dekorativ krona på verket.
Förhoppningsvis med detta recept så har du fått en ny julfavorit till ditt förfogande. Om inte annat, så har detta recept gett dig ett tips om moderna och spännande twister på klassiska kakor. Smaklig måltid!
* Om pepparkaksbotten inte faller i din smak, så kan du ersätta den med en chokladbotten. Då smälter du ett paket mörk choklad med smöret, och blandar sedan blandningen med krossade digestivekex.
Bildkälla: Kryddburken.se