Idag är det torsdag och då blir det självklart pannkakor. Torsdag är liksom barnens dag. För alla barn älskar ju pannkakor med grädde och sylt. Men stekpanna där maten fastnar eller blir ojämnt stekt förstör snabbt glädjen i matlagningen. Ändå är det så det blir med många släpp lätt- stekpannor efter bara en kort tids användning. Handy Heroes ger några enkla tips som hjälper dig att sköta din stekpanna:
• Använd inte vassa redskap.
• Diska stekpannan noga efter användning så att det inte byggs upp beläggning av smuts som maten kan fastna i.
• Diska för hand. Även om pannorna uppges tåla diskmaskin kan maskindiskmedel innehålla slipande eller polerande partiklar som kan skada beläggningen.
• Har du en panna med PTFE-beläggning, undvik att hetta upp den för mycket. Materialets släppegenskaper börjar förstöras vid 250 grader. Normal stektemperatur är runt 180 grader.
• Undvik alltför kraftiga temperaturväxlingar, som att till exempel hälla kallt vatten i en varm panna. Det kan förstöra beläggningen eller göra i att pannan slår sig och blir ojämn i botten.
• Undvik att ställa andra kastruller direkt på din stekpanna eftersom det sliter på beläggningen. Lägg i så fall en handduk eller trasa emellan som skydd.
• Använd inte vassa redskap.
• Diska stekpannan noga efter användning så att det inte byggs upp beläggning av smuts som maten kan fastna i.
• Diska för hand. Även om pannorna uppges tåla diskmaskin kan maskindiskmedel innehålla slipande eller polerande partiklar som kan skada beläggningen.
• Har du en panna med PTFE-beläggning, undvik att hetta upp den för mycket. Materialets släppegenskaper börjar förstöras vid 250 grader. Normal stektemperatur är runt 180 grader.
• Undvik alltför kraftiga temperaturväxlingar, som att till exempel hälla kallt vatten i en varm panna. Det kan förstöra beläggningen eller göra i att pannan slår sig och blir ojämn i botten.
• Undvik att ställa andra kastruller direkt på din stekpanna eftersom det sliter på beläggningen. Lägg i så fall en handduk eller trasa emellan som skydd.